Wat is Black Friday?

Black Friday is in Amerika de dag na Thanksgiving. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij. Thanksgiving Day valt altijd op de 4e donderdag in november. Zo is de dag na Thanksgiving een vrijdag. Vandaar Black Friday altijd op een vrijdag valt.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Winkels stunten deze dag enorm met prijzen om zoveel mogelijk te verkopen. Bij de grote fysieke winkels (denk aan een Walmart) staan (of liggen) mensen al in de vroege uren, rijen dik, voor de deur!

Waarom zwarte vrijdag?

Waarom wordt deze dag zwarte vrijdag genoemd? De bewuste vrijdag zou deze ‘kleur’ gekregen hebben omdat winkelier de omzetcijfers steevast omhoog zien vliegen! Dus uit het rood en in het weer in zwart.

Een andere theorie is dat de naam Black Friday verwijst naar de enorme verkeerschaos op de bewuste vrijdag. Wie zal het zeggen?

Black Friday ook in Nederland? 

Ondanks het feit dat Thanksgiving in Nederland heel weinig wordt gevierd, adverteren volgens Detailhandel NL sinds 2015 meer Nederlandse winkels onder het mom van Black Friday dan de jaren ervoor. Deze shopdag wordt dus steeds populairder. Zeker gezien de hoge kortingen op de duurdere artikelen. Denk aan kinderwagens, speelgoed, kinderkleding, wasmachines, televisies, etc. En met Sinterklaas en Kerst voor de deur, kan iedereen deze korting wel waarderen!

Wanneer start Black Friday 2021?

Black Friday 2019 valt in Nederland en de rest van wereld op vrijdag 26 november. Black Friday start bij veel deelnemende webshops in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00:00 uur. Reserveer donderdagnacht in je agenda en geef je op voor de Black Friday Deal-Alert.  Sommige webshops starten zelfs al met kortingen op Thanksgiving Day. De meeste Black Friday aanbiedingen gelden 24 uur maar er zijn ook aanbiedingen die doorlopen door tot en met maandag, ook wel Cyber Monday genoemd. Cyber Monday is een ‘online’ reactie op de drukte van Black Friday in de fysieke winkels. In Nederland lopen deze dagen een beetje in elkaar over.

Welke (online) winkels doen mee aan Black Friday?

Deden eerst de kleine winkeliers mee, de afgelopen 2 jaar zijn ook de grotere webshops als ICI Paris, ASOS, Bol.com en Coolblue mee gaan doen met Black Friday.Wil je ook van deze korting profiteren? Bekijk alle deelnemende webshops per categorie: 

 

Tips voor Black Friday?

Het is handig om je in te schrijven op de nieuwsbrief van je favoriete winkels. Je weet dan als eerste welke acties er komen gaan. Vergeet hierbij ook niet de deal-alerts van actiewebsites als KortingBlackFriday.nl. Je krijgt dan een melding met de beste aanbiedingen in categorien waar jij interesse voor hebt. Besteed aandacht aan je shoppinglist. Breng vooraf in kaart welke musthaves bij welke winkels te verkrijgen zijn en voor welke prijs. Dit maakt het winkelen een stuk overzichtelijker en makkelijker. Heb je een grote aankoop gepland zoals een nieuwe TV of spelcomputer, dan kan het verstandig zijn nog even te wachten tot 26 november.

En heel belangrijk: wees op tijd! De ervaring leert dat, net als in de fysieke winkels, de grote aanbiedingen snel uitverkocht raken. Dus zet je wekker, of nog beter, blijf wat langer wakker op donderdag avond en begin extra vroeg met shoppen!

 

Black Friday Nederland

Comments are closed.